Κάθε χτύπημα έχει συνέπειες

Με αφορμή τον προβληματισμό μιας μανούλας για το επιθετικό παιδάκι της στο νηπιαγωγείο και την ευαισθησία μας πάνω στο θέμα, λόγω επαγγέλματος, κάνουμε μετάφραση σε ένα πολύ μικρό αλλά ουσιαστικό κομμάτι από άρθρο εφημερίδας με τίτλο Jeder Schlag hat Konsequenzen

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στα α τίθασα παιδιά και τις αντιδράσεις των γονιών:




Ο Andersohn συνιστά στους γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις να λένε με σαφήνεια στα μικρά τους: "γιατί το κάνεις αυτό; εμένα δεν μου αρέσει!" Και: "Αυτό που κάνεις με πληγωνει!" Μετά από αυτό, ωστόσο, πρέπει να ακολουθήσει και το ερώτημα: "Τι σου συμβαίνει;" "Τι σε θυμώνει τόσο;" Διότι ακόμη και αν το νήπειο δεν μπορεί να διατυπώσει μια απάντηση στο ερώτημα, αισθάνεται ωστόσο ότι υπάρχει κάποιος που το καταλαβαίνει, αφουγκράζεται τον πόνο του, που το φροντίζει και παίρνει στα σοβαρά τα αιτήματά του. Επειδή τα δαγκώματα, τα κτυπήματα ή οι γρατζουνιές των παιδιών δεν συμβαίνουν χωρίς λόγο.
Οι γονείς δε που χάνουν τον έλεγχο, δεν είναι απαραιτήτως κακοί γονείς. Είναι σημαντικό να ζητούν συγγνώμη από το παιδί τους και να του εξηγήσουν τι έχει συμβεί και να αναλάβουν την ευθύνη για τις δικές τους ενέργειες", εξηγεί ο Ziegler.


Το άρθρο είναι από αυτή την εφημερίδα ZEIT ONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου