Οι Ισπανοί έχουν ακόμη φυλαγμένα παλαιά νόμισματα αξίας 1,7 δισ. ευρώ

πηγή: ispania.gr



Δεύτερο χωριό στην Ισπανία «επιστρέφει» στην πεσέτα

Προβληματισμένος ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εισάγει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις ελπίζοντας ότι έτσι θα αποφύγει η Ισπανία να ακολουθήσει τον δρόμο που πήραν Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία
Δεύτερο χωριό στην Ισπανία επιστρέφει στην πεσέτα σε μια προσπάθεια να πάρει μπρος η καθηλωμένη τοπική οικονομία. Οι κάτοικοι της Βιλαμαγιόρ ντε Σαντιάγο, 130 χλμ νοτιοανατολικά της Μαδρίτης, πλήττονται από την καλπάζουσα ανεργία - το ένα τρίτο του πληθυσμού 2.500 κατοίκων δεν βρίσκει δουλειά - ενώ οι τιμές των βασικών διατροφικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 43% σε σχέση με το 2002. Γι' αυτό οι μαγαζάτορες αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πεσέτα με την ελπίδα ότι όσοι έχουν φυλάξει χαρτονομίσματα από το παλιό νόμισμα της Ισπανίας θα τα ξοδέψουν στα μαγαζιά τους.
Ο πρώτος διδάξας ήταν η Σαλβατέρα ντε Μίνιο, οικισμός στα βόρεια σύνορα της Ισπανίας με την Πορτογαλία, που επανεισήγαγε την πεσέτα τον περασμένο Νοέμβριο. Το πείραμα πέτυχε τόσο εκεί όσο και στη Βιλαμαγιόρ ντε Σαντιάγο, όπου πεσέτες αξίας 6.000 ευρώ δαπανήθηκαν στα 30 καταστήματα που συμμετέχουν στο εγχείρημα από τις 30 Ιανουαρίου.
Οι Ισπανοί υπολογίζεται ότι έχουν πεσέτες αξίας 1,7 δισ. ευρώ φυλαγμένες ακόμη σε σεντούκια και κουμπαράδες ενώ η Τράπεζα της Ισπανίας δεν έχει θέσει χρονικό όριο για την μετατροπή τους σε ευρώ.
Η ιδέα ήταν του Λουίς Μιγέλ Καμπάγιο, επικεφαλής του συλλόγου εμπόρων της Βιλαμαγιόρ, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι οι Ισπανοί μπορεί να μην είχαν ευρώ στην τσέπη, είχαν όμως πεσέτες στα μπαούλα. Οταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, θα πάρει όλες τις πεσέτες μαζί και θα τις μετατρέψει σε ευρώ στη Μαδρίτη.
Η νέα συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι πέρασε επώδυνα μέτρα την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ιλιγγιώδη ανεργία του 23% και να αναζωογονήσει την οικονομία. Σύμφωνα με αυτά, οι επιχειρήσεις που περνούν δύσκολα θα μπορούν να κάνουν πίσω στις συλλογικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει με τους υπαλλήλους τους και θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ευελιξία στα μισθολογικά και τις απολύσεις. Η αποζημίωση προς τους απολυμένους _ από τις πιο γενναιόδωρες πανευρωπαϊκά περιορίζεται από τα 45 μεροκάματα για κάθε χρόνο εργασίας στα 33.
Πηγή: To Bήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου